IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
08:40 | 1 април 2020
Обновен: 22:03 | 13 април 2024

От днес членките на ЕС разполагат с €37 млрд. за справяне с кризата

Средствата са за здравни системи, малки и средни предприятия

По материала работи: Пламен Янков
От днес членките на ЕС разполагат с €37 млрд. за справяне с кризата

От днес страните членки на Европейския съюз ще разполагат с 37 млрд. евро за отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Съвета.


Тези 37 милиарда от средствата по кохезията ще могат да се ползват от държавите за укрепване на здравните им системи, в  подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността, пишат от БНР, цитирани от Dnes.bg.


Около 8 милиарда евро ще се  осигурят от неизразходваното авансово финансиране през 2019-та година по линия на структурните фондове. Останалите 29 милиарда евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година.


Средствата ще бъдат предоставени със задна дата от 1 февруари за покриване на разходи за спасяване на човешки живот и защита на гражданите. Страните  ще разполагат и с повече гъвкавост за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване за да пренасочват ресурси там,  където е най-необходимо.


Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, за да включи към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве.


Четете още: Фон дер Лайен: Дезинформацията за коронавируса може да причини големи злини

Коментари

Новини Варна