IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
12:24 | 5 април 2020
Обновен: 00:35 | 23 април 2024

ЕС одобри държавна помощ за Гърция, Португалия и Полша

Общата стойност на подкрепата за трите страни е 37 млрд. евро

По материала работи: Пламен Янков
ЕС одобри държавна помощ за Гърция, Португалия и Полша

Европейската комисия одобри серия от икономически пакети на стойност милиарди евро за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаването на въздействието върху икономиката от коронавируса чрез грантове и гарантиране на заеми, предава агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
 

Комисията, която прилага антитръстовите регулации на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, за да позволи на правителства на страни членки на съюза да подкрепят бизнеси и банки, след като заводите започнаха да затварят, а европейците бяха инструктирани да останат в дома си, за да се спре разпространението на вируса.
 

В поредица от съобщения късно в петък и днес Комисията одобри държавна помощ от 13 млрд. евро за португалската икономика, план за 22 млрд. евро държавни гаранции за Полша и програма за 2 млрд. долара за Гърция.


Комисията е преценила, че програмите няма да навредят на конкуренцията в ЕС.
 

„Програмата за гарантиране на заемите за Полша ще позволи на полските компании, засегнати от настоящата коронавирусна криза, да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции“, каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер в комюнике.
 

За Португалия тя заяви, че 13-те млрд. евро ще „позволят на страната да предостави директни грантове и държавни гаранции по заеми, за да помогне на малки и средни предприятия и на големи компании да покрият нуждите си от инвестиции и оборотен капитал“.
 

Програмата за Гърция позволява държавни гаранции по заеми за попълване на оборотния капитал, посочи Вестагер.


Четете още: Иран: Икономическите дейности, криещи най-малък риск, ще бъдат подновени на 11 април

Коментари

Новини Варна