Магнитното поле на Земята отслабва
Южноатлантическата аномалия се е увеличила значително
Публикувана: 23 May 2020 | 17:16

Магнитното поле на Земята отслабва между Африка и Южна Америка, което води до проблеми със спътниците и космическите кораби, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус“.


Учените, изследващи феномена, забелязаха, че район, известен като Южноатлантическата аномалия, се е увеличил значително през последните години, въпреки че причината за това не е напълно ясна.

 

Използвайки данни, събрани на спътниците на Европейската космическа агенция (ESA), изследователите отбелязват, че силата на аномалията е намаляла с повече от 8% между 1970 и 2020 г.

 

"Новият, източен минимум на аномалията в Южния Атлантик се появи през последното десетилетие и през последните години се развива интензивно", каза Юрген Мацка от Германския изследователски център за науки.

 

"Имаме голям късмет, че сателитите на ESA сa в орбита, за да проучат развитието на аномалията в Южния Атлантик. Сега предизвикателството е да разберем процесите в ядрото на Земята, движещи тези промени."

 

Според ESA една от възможностите е полето за отслабване да е знак, че магнитното поле на Земята е на път да се обърне, при което се разменят Северния и Южния полюс.

 

Последният път, когато се е случило „геомагнитно обръщане“, е преди 780 000 години, като някои учени твърдят, че следващото доста закъснява. Обикновено подобни събития се случват на всеки 250 000 години.

 

Въздействието на подобно събитие може да бъде значително, тъй като магнитното поле на Земята играе важна роля за защитата на планетата от слънчеви ветрове и вредни космически лъчения.

 

Телекомуникационните и сателитните системи също разчитат на неговото функциониране, което предполага, че компютрите и мобилните телефони могат да изпитат затруднения.

 

Южноатлантическата аномалия вече създава проблеми със спътници, които обикалят около Земята, предупреди ESA, докато космическите кораби, летящи в района, също могат да изпитат „технически проблеми“.

 

Още новини от света на технологиите на Dnes.bg

Коментари ( 0 )