IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:21 | 1 юли 2020
Обновен: 23:49 | 24 март 2024

Съзряха расизъм и в шахмата

Новината предизвика реакции от всички звезди на черно-белите квадрати начело с легендата Гари Каспаров

По материала работи: Ставри Таргов
Съзряха расизъм и в шахмата

Борбата с расизма вече прилича на анекдот, след като като радетелите за права съзряха „черно-бял“ проблем в шахмата.

 

Джон Адамс, който е представител на шахматната федерация на Австралия, призна, че е получил въпрос от АВС Сидни защо белите фигури винаги имат право на първия ход, съобщава "Труд".

 

„Техният продуцент каза, че това е расизъм и поискаха от федерацията официално изявление по случая“, призна Адамс.

 

Новината предизвика реакции от всички звезди на черно-белите квадрати начело с легендата Гари Каспаров. „Ако шахматът ви изглежда расистки, опитайте играта „го“, в която черните винаги местят първи вместо да харчите парите на данъкоплатците и да изглеждате глупаво“, препоръча Геният от Баку.

 

Това не е първо предизвикателство към едно от основните правила в шахмата. Миналата година световният шампион Магнус Карлсен и Аниш Гири нарушиха древното правило в демонстративен мач като част от Световния ден на ООН за борба с расовата дискриминация.

 

Пилотите от Формула 1 пък обмислят да коленичат преди първия старт от сезона в Австрия този уикенд в подкрепа на протестите в САЩ и други страни.

 

НБА и женската й версия пък ще поставят надписи „Черните животи имат значение“ на всички места, където ще се играят срещи от подновения шампионат. Възможно е лозунгите дори да заменят имената на фланелките на играчите.

Коментари

Новини Варна