IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:31 | 3 юли 2020
Обновен: 02:14 | 23 април 2024

Доминиращият щам на COVID-19 бил от Италия, а не от Китай

Европейският коронавирус бил по-заразен

По материала работи: Слав Велев
Доминиращият щам на COVID-19 бил от Италия, а не от Китай

Учени са установили, че доминиращият по света щам на коронавируса е различен от този в Ухан, Китай. Публикуваното в журнала Cell проучване на изследватели, които работят с Sheffield COVID-19 Genomics Group, разкрива, че щам на коронавируса, който за първи път е засечен в Италия, сега е доминиращият по света, пише News.bg.

 

Проследяване на вируса е показало, че доминиращият щам е G614, а не D614 в Ухан. G614 се е разпространил на различни географски нива: национално, регионално и локално. Промяната се е случила дори и на местно ниво, където първият щам D614 е намерил благоприятна среда преди появата на G614.

 

Учените обаче не могат да постигнат съгласие каква е причината новият щам да доминира. Авторите на проучването предполагат, че по-новият щам може би е по-заразен, докато други спорят, че доминацията на този щам може да е в резултат на разпространението на коронавируса в САЩ.

 

САЩ като цяло не успяха да спрат разпространението на новия коронавирус и водят в света по брой на заразени и починали.

 

Авторите на изследването отбелязват, че техните открития може би показват, че по-новият щам на вируса по-лесно се разпространява сред хората, но към момента няма доказателства при него клиничната картина да е по-тежка в сравнение с щама от Ухан от миналата година.

 

Коментари

Новини Варна