Посегнаха и на Андерсен: "Малката русалка" била "расистка риба"
С този надпис осъмна бронзовата статуя в Копенхаген
Публикувана: 4 Jul 2020 | 12:19

"Расистка риба" - с този надпис осъмна бронзовата статуя на Малката русалка в Копенхаген. От полицията в Дания заявиха, че извършителите все още не са идентифицирани.

 

"Считаме това за вандализъм и започнахме разследване", посочи говорител на полицията.

 

Протестиращите от движението Black Lives Matter (Животът на тъмнокожите е от значение) оскверниха статуи на исторически личности, които са били търговци на роби и колониалисти. Действията им обаче излязоха извън контрол. Паметници на хора, които нямат общо с расистки прояви, също бяха издраскани или заляти с боя. Малката русалка също не беше част от тази тема, предаде cyprus-mail.com, предаде "ДНЕС.bg".

 

Миналата година игрален филм на "Дисни", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 г., предизвика скандал, след като афроамериканската актриса Холи Бери изигра главната роля, припомня Bulgaria ON AIR.

 

"Много ми е трудно да видя какво точно расистко има в приказката", каза изследователят в центъра "Андерсен" в Университета на Южна Дания Ане Грюм-Швенсен пред датската агенция "Ритцау".


107-годишната скулптура на Малката русалка се посещава от 1 млн. туристи всяка година. И преди е ставала обект на вандалски прояви, като два пъти е била обезглавявана. Бронзовата статуя е изградена в чест на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, която кацнала на скала в морето край кея в Копенхаген.

 

Още новини от Европа ще намерите на "ДНЕС.bg"

 

Коментари ( 0 )