IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:34 | 11 юли 2020
Обновен: 02:19 | 23 април 2024

Нов симптом: Коронавирусът променя гласа

При заразяване разнообразието от звукови сигнали значително намалява

По материала работи: Слав Велев
Нов симптом: Коронавирусът променя гласа

Група учени са установили начин за диагностициране на коронавирус чрез гласа. Те са публикували изследването в „Journal of Engineering in Medicine and Biology“, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

 

Както е отбелязано в статията, речта и гласът на човека до голяма степен зависят от дихателния апарат и ако, например, възникнат някакви проблеми с белите дробове, тогава това се отразява на начина, по който човек говори.

 

В хода на изследването учените са използвали гласови записи на знаменитости, при които е установено, че COVID-19 е протичал  безсимптомно. За анализ са сравнени записи преди инфекцията и след е като станало известно за положителна проба за коронавирус.

 

Авторите установяват, че при заразяване с коронравирус разнообразието от звукови сигнали значително намалява. Това намаляване се проявява в характеристиките на гласа, свързани с дишането.

 

В същото време учените подчертават, че това са само първите стадии и изследването трябва да продължи.

Коментари

Новини Варна