САЩ отмени мярката за чуждестранните студенти
Хиляди международни студенти бяха заплашени от депортиране
Публикувана: 15 Jul 2020 | 9:23

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отмени условието за оставане в страната за обучение. До решението се стигна, след като университетите Харвард и Масачузетския технически институт заведоха иск срещу правилото, предаде БНР. 

 

Хилядите международни студенти бяха изправени пред риск от депортиране. 


 
Миналата седмица администрацията разпореди, че за да остане в страната, всеки международен студент е необходимо да посещава поне един курс лице в лице.

 

Това се превърна в предизвикателство за университетите, които трябваше да променят плановете си, които са съобразени с пандемията от COVID-19. Студентите от своя страна бяха застрашени от възможността да се наложи да прекъснат образованието си. В някои случаи в последната година от обучението си по време на изследователска работа.
 

 

Харвард и MIT подадоха иск за блокиране на политиката и по време на изслушване във федерален съд в Бостън съдията обяви, че училищата и федералното правителство са постигнали споразумение. 
 

 

Редица университети и образователни асоциации се обявиха в подкрепа на иска. Подкрепиха ги Google, Twitter, Facebook и други технологични компании.

 

Коментари ( 0 )