Излекувани от коронавируса – тревожни: Нямаме обоняние! Защо?
COVID-19 поврежда вегетативната нервна система
Публикувана: 29 Jul 2020 | 8:40

Пациени, прекарали коронавируса още преди месеци, не могат да се отърват от тревожни симптоми, пише The Mirror, предаде "Стандарт".

 

47-годишната учителка в щата Орегон разказала, че е имала висока температура в продължение на 100 дни откакто е дала положителен тест. Пред NBC тя разказала, че всеки ден след обяд вдигала градусите до 38 и не може да се излекува месеци наред. Саманта Демлер пък се оплакала на Daily Mail, че в продължение на 4 месеца откакто се разболяла не може да си оправши обонянието.

 

Лекар от университета във Филаделфия смята, че има две възможни хипотези за състоянието им. Първата е, че вирусът е останал в организма им по неизвестни причини. Втората е, че пациентите развиват посвирусен възпалителен синдром, при който имунната система реагира. Тази теория поддържа и невролог от Станфордския университет. Той смята, че COVID-19 поврежда вегетативната нервна система, което се отразява на нервност, липса на сън, аритмия и високо кръвно налягане. За пълното оздравяване се изисква повече време, но може някои от симптомите да станат хронични, твърди лекарят.

 

 

Коментари ( 0 )