IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
09:15 | 30 юли 2020
Обновен: 02:32 | 23 април 2024

Идея: Колите в Русия – с вградени дрегери. Духаш и духваш!

Руският президент Владимир Путин отдавна си е изградил репутация на трезвеник за разлика от предшественика си Борис Елцин

По материала работи: Слав Велев
Идея: Колите в Русия – с вградени дрегери. Духаш и духваш!

Руските власти обмислят идеята автомобилите да бъдат оборудвани с дрегери за алкохол в борбата с шофирането в нетрезво състояние и търсят начини да насърчат производителите да вграждат такива устройства в автомобилите още на поточната линия.

 

Министерството на промишлеността се надява до края на годината да разработи план за масово въвеждане на блокиращ механизъм, който да позволява колата да бъде запалена, едва след като шофьорът е минал проверката с дрегер, пише в. "Комерсант".

 

Министерството не отговори на молбата за коментар, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА, предаде business.dir.bg.

 

Русия от години се опитва да повиши сигурността по пътищата и макар официалната статистика да показва известно подобряване на ситуацията, миналата година жертви на пътни катастрофи са станали около 17 000 руснаци - много повече отколкото в мнозинството други страни по света.

 

Вграждането на подобни блокиращи механизми ще наложи нови разходи на производителите на автомобили и вероятно мнозина от тях ще се противопоставят на инициативата на фона на слабото търсене заради пандемията.

 

Руснаците отдавна имат репутация на запалени пиячи, но потреблението на алкохол е спаднало с 43 процента между 2003 и 2016 година, според изследване на Световната здравна организация (СЗО) от миналата година.

 

Русия остава страна, където тежкото пиянство е ширико разпространено, но СЗО обяснява спада в потреблението с по-високите акцизи за алкохола, полицейските акции срещу производството на домашен алкохол и вдигането на минималната цена на водката.

 

Руският президент Владимир Путин отдавна си е изградил репутация на трезвеник за разлика от предшественика си Борис Елцин, когото мнозина руснаци свързват с пиянски гафове, припомня Ройтерс.

  

Коментари

Новини Варна