IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:35 | 15 септември 2020
Обновен: 11:37 | 16 март 2024

Каква ваксина избраха шейховете?

60% от населението на ОАЕ ще бъде ваксинирано срещу коронавирус

По материала работи: Слав Велев
Каква ваксина избраха шейховете?

Обединените арабски емирства разрешиха извънредната употреба на ваксина срещу Ковид-19 за работниците на първа линия, предаде ДПА, като се позова на изявление от вчера на здравния министър на ОАЕ Абдел Рахман ал Оуайс, пише "Стандарт".

 

ОАЕ са в трета фаза на тестване на ваксина, разработена от китайската фармацевтична компания "Синофам" (Sinopharm).

 

Здравното министерство разреши извънредната употреба на ваксината срещу Ковид-19, която ще бъде достъпна за тези, които имат най-голям досег до пациенти с Ковид-19, каза Ал Оуайс.

 

"Целта ни е да направим всичко за сигурността на тези герои, да ги защитим от рисковете, на които се излагат заради естеството на работата си", каза още министърът.

 

Ал Оуайс заяви, че последните етапи от тестовете на ваксината в ОАЕ са показали, че тя е "безопасна, ефективна и води до генериране на антитела срещу вируса".

 

Около 31 хиляди души са станали доброволци за тестване на ваксината. Министерството на здравеопазването заяви, че към настоящия момент не се наблюдават сериозни странични ефекти.

 

ОАЕ регистрираха над 80 хиляди случая на заразяване с коронавирус, отбелязва ДПА.

 

За ваксината, която ОАЕ ще прилага:

 

Институтът за биологични продукти в китайския град Ухан разработи инактивирана ваксина, която държавната китайска компания Sinopharm постави в клинични тестове. Изследването в комбинирана фаза 1/2 показа, че ваксината произвежда антитела при доброволци, някои от които са получили треска и някои други странични ефекти.

 

През юли започнаха изпитания от фаза 3 в Обединените арабски емирства. По-рано този месец Sinopharm заяви, че е възможно ваксината да бъде готова за обществена употреба до края на 2020 г.

 

Sinopharm също тества втора инактивирана вирусна ваксина, разработена от Пекинския институт за биологични продукти. По време на изпитванията във фаза 3 в Обединените арабски емирства 5000 души получават версията на Института в Ухан, докато други 5000 получават тази в Пекинския институт.

 

Коментари

Новини Варна