Лъже ли Русия за ефекта от COVID-ваксината?
Учените на запад се съмненяват в данните, защото много участници са с еднакви нива на антителата
Публикувана: 15 Sep 2020 | 15:15

Учени от пет държави изпратиха официално писмо до авторитетното британско сп. "Лансет", в което са изложени съмнения за точността на публикуваните в него ранни данни за руската ваксина "Спутник V" срещу Covid-19, съобщи Ройтерс, предаде "Стандарт".

 

„Лансет“ цитира по-рано информация от руския институт „Гамалея“, че доброволците са развили 1,5 пъти по-силен имунитет в сравнение с излекуваните от болестта. Ваксината, която самият Путин рекламира по държавната телевизия, въобще не е преминала през задължителния трети етап от тестове, които вървят в момента.

 

Учените, изпратили писмото, изразяват нарастващите опасения в научните среди за безопасността и ефикасността на руската ваксина, която беше одобрена за използване, преди да са завършени изпитанията. Тя бе инжектирана на мъже под 62 години.

 

Те изтъкнаха, че имат съмнения за данните, защото много участници са с еднакви нива на антителата.

 

Институтът "Гамалея" не отговори веднага на искането за коментар на писмото. Миналата седмица от институцията отхвърлиха критиките в писмото, подписано първоначално от 26 учени, които вече станаха 38. Институтът е изпратил подробен отговор на въпросите в първото писмо.

 

Първото писмо, публикувано в блога на Енрико Бучи от университета "Темпъл" във Филаделфия, привлече голяма международна подкрепа. Подписаха го специалисти от САЩ, Швейцария, Австралия, Индия, Русия, Великобритания, Япония, Германия, Канада.

 

Новото официално писмо е подписано от експерти по вирусология, имунология, фармацевтика, етика на изследователската дейност, статистически анализ. Повечето са италианци, но има също учени от Швеция, Великобритания, САЩ и Япония, каза Бучи.

 

Публикуваните в сп. "Лансет" данни са от първи и втори етап на изпитанията на руската ваксина. На 26 август започна тяхната трета фаза с 46 000 участници.

 

Междувременно руският здравен министър Михаил Мурашко обяви, че от инжектирани с ваксината 300 доброволци, само 14% са съобщили за умора, мускулни болки или висока температура, съобщи руската агенция РИА Новости.

 

„Спутник V“, като само около 14 процента от тях са съобщили за умора, мускулни болки или висока телесна температура, заяви цитираният от РИА Новости руски здравен министър Михаил Мурашко.

 

Тези леки усложнения са били предсказуеми, „така се казва в наръчника“, увери министърът.

 

Коментари ( 0 )