IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
12:55 | 16 септември 2020
Обновен: 23:53 | 25 април 2024

Урсула фон дер Лайен в първата си реч: ЕС ще създаде агенция за биомедицински изследвания

Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел

По материала работи: Слав Велев
Урсула фон дер Лайен в първата си реч: ЕС ще създаде агенция за биомедицински изследвания

Първа реч “За състоянието на съюза” на Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел за постигнатото през изминалата година и предизвикателствата пред общността в бъдеще, предаде БНТ.

 

Урсула фон дер Лайен очерта въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. Тя представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.

 

Фон дер Лайен стартира речта си, обръщайки специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден – топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега – глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

 

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

 

“През изминалия месец преоткрихме колко ценно е това, което ни свързва. Като личности всеки от нас пожертва парченце от своята свобода, в името на сигурността на останалите. А като Съюз – всеки от нас се лиши от част от суверенитета си, в името на общото благо. Превърнахме страха и разделението между страните – членки в увереност в нашия съюз. Показахме колко много можем да постигнем, когато си имаме доверие, когато вярваме в европейските институции. Избрахме не просто да поправим и възстановим това, което има нужда от поправяне тук и сега, но и да работим за един по-добър свят, за по-добър живот и за един по-добър бъдещ свят”, каза още тя.

 

Нашата здравни работници сътвориха чудеса, Европа стори повече откогато и да било досега. Когато държавите-членки затвориха държавните граници, създадохме специални коридори за пренос на стоки, когато граждани бяха блокирани, Европа ги върна у дома им, подчерта председателят на ЕК.

 

Никога досега не е било толкова важно за заявим предимствата на пазарната икономика, подчерта тя.

 

Урсула фон дер Лайен заяви категорично – нужно е да създадем един по-силен здравен европейски съюз. Трябва да извлечем най-важните поуки от здравната криза.

 

“Европа направи заедно повече, отколкото когато и да било преди. И направихме всичко това, без да имаме пълната компетентност. Затова за мен е пределно ясно – ние трябва да изградим по- силен съюз в здравеопазването. Трябва да го направим”, каза Урсула фон дер Лайен.

 

След речта на председателя на ЕК преглед на работата на ЕК правят лидерите на политическите групи. Те ще очертаят тяхната визия за приоритетите й през 2021 г.

Коментари

Новини Варна