IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:25 | 17 октомври 2020
Обновен: 03:30 | 23 април 2024

COVID-19 промени бизнеса - все повече работят от дома

От това има позитиви за инфраструктурата и опазването на околната среда

По материала работи: Слав Велев
COVID-19 промени бизнеса - все повече работят от дома

Коронавирус пандемията смаза икономиката, повиши безработица и е отговорна за смъртта на над милион души по целия свят, пише в свой анализ за Bloomberg Ноах Смит. Работата от вкъщи е един от начините за намаляване разпространението на заразата. Оказа се, че престоят на служителите у дома ги прави по-продуктивни, щастливи и същевременно помага за опазването на околната среда и инфраструктурата, предаде "ДНЕС.bg".

 

Когато коронавирусът удари света, част от работещите имаха възможността да излязат от офиса и да работят у дома. И докато някои компании ще възобновят офис дейността, след като премине опасността от заразата, най-вероятно значителна част от работодателите ще запазят работата от дома.

 

Работещите от вкъщи по-често са от професии с по-високи доходи като инженери, адвокати, финансисти или консултанти. Повечето работни места с по-ниски доходи не могат да се извършват работата си дистанционно, като например в сферата на хранителните услуги и търговията на дребно. Това създава неравенство по отношение както на безработицата, така и на излагането на Covid-19. И когато служителите с високи доходи свикнат да остават вкъщи и да поръчват онлайн, вместо да излизат да се хранят навън и да пазаруват, обслужващи работници с по-ниски доходи носят основната тежест на промяната в търсенето.

 

Тенденцията за работа от вкъщи се отразява и на психиката. Често хората, които работят от своят дом изработват повече часове, отколкото в офиса. Тъй като границите на личния и професионалния живот се размиват, това може да доведе до претоварване и безпокойство.  

 

Но има основателни причини да мислим, че тези отрицателни ефекти ще бъдат като цяло преходни. Както показват страните, които са се справили успешно с COVID-19, инженерите и адвокатите ще се върнат в ресторантите и ще пазаруват в магазините, когато пандемията приключи. Макар че няколко индустрии, като киносалоните, може да претърпят траен спад, доставката до дома не са заместител на преживяванията навън.

 

Психолози очакват голяма част от безпокойството да намалее, след като опасността от вируса отшуми. Освен това дългият период на работа у дома, ще помогне на хората да разработят стратегии за разграничаване на работата от личния си живот и да разчертаят времето си по най-подходящия за тях начин, тъй като очакванията са този модел на работа да се запази в голяма част от компаниите.

 

Новият модел на работа значително улеснява живота на работещите. Така например, ако детето на един служител се разболее, той ще може да полага грижи за него у дома, докато работи. Очакванията на експерти са работата от вкъщи да се запази напълно или частично, а работниците да редуват работата в офис и у дома.

 

По-малкото дни в офиса означават по-малко време, прекарано в пътуването. Времето прекарано в пътуване до работното място е свързано с неприятни асоциации, твърдят експерти. Работните дни у дома ще подобрят емоционалното състояние на хората. Освен това липсата на разходи за пътуване ще спести пари на домакинствата.

 

Местните общини също откриват позитиви в работата от дома, защото намалява разрушаването на инфраструктурата, а по-слабото движение действа благоприятно за опазването на околната среда, тъй като намаляват парниковите газове.

 

Вижте още бизнес новини в Bloomberg.tv.bg

 

Коментари

Новини Варна