Ученици от ПГГСД „Николай Хайтов“ се включиха в симулиран съдебен процес
Целта на инициативата е ранна превенция на престъпността
Публикувана: 8 Oct 2015 | 19:09
Ученици от ПГГСД „Николай Хайтов“ влязоха в ролите на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Снимка Пламен Гутинов

Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ се включиха в първия за новата учебна година симулиран съдебен процес във Варненския окръжен съд. Проектът е на Областния съвет на Българския червен кръст, финансиран от дирекция „Превенции“ на община Варна. Партньори на инициативата са Окръжен съд – Варна, и ОД на МВР. 

 


Учениците се включиха в симулиран съдебен процес под ръководството на съдия. Всеки младеж влезе в специална роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Ролята на симулацията е всеки младеж да разбере значението на правата и задълженията си като активен член на обществото.


Целта е ранна превенция на престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари ( 0 )