IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
19:09 | 8 октомври 2015
Обновен: 03:41 | 25 април 2024

Ученици от ПГГСД „Николай Хайтов“ се включиха в симулиран съдебен процес

Целта на инициативата е ранна превенция на престъпността

По материала работи: Слав Велев
Ученици от ПГГСД „Николай Хайтов“ влязоха в ролите на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Снимка Пламен Гутинов

Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ се включиха в първия за новата учебна година симулиран съдебен процес във Варненския окръжен съд. Проектът е на Областния съвет на Българския червен кръст, финансиран от дирекция „Превенции“ на община Варна. Партньори на инициативата са Окръжен съд – Варна, и ОД на МВР. 

 


Учениците се включиха в симулиран съдебен процес под ръководството на съдия. Всеки младеж влезе в специална роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Ролята на симулацията е всеки младеж да разбере значението на правата и задълженията си като активен член на обществото.


Целта е ранна превенция на престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна