IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:53 | 13 юни 2016
Обновен: 10:13 | 13 април 2024

Забраниха къпането на Офицерския

Иван Портних: „На финала сме на разрешаването на проблема“

По материала работи: manager
Забраниха къпането на Офицерския

Къпането в морето на Офицерския плаж във Варна, който това лято остана без концесионер, е забранено. От  Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна съобщиха, че причината е повишеното два пъти ниво на ентерококи и ешерихия коли във водата. Качеството на водата на Офицерския плаж се влияе основно от Шокъровия канал, който отвежда в морето вода от 3 дерета. Обикновено показателите на водата там се влошават след валежи, обясни за “Дарик” д-р Дочка Михайлова, шеф на РЗИ - Варна.


Преди няколко дни отново пред “Дарик” областният управител Стоян Пасев каза, че заради екопроблемите никой не иска да наеме Офицерския плаж. Той добави, че за да се намери стопанин на проблемния плаж, той дори е бил разделен на три.


„Това е един дългогодишен проблем, каза пред репортер на „Черно море“ кметът Иван Портних. - Знаете, че на практика сме на финала на разрешаването на тази сага. Бяхме предвидили средства за проектиране в бюджета на общината. Проектът е готов. В момента вървят съгласовки по различните инстанции. Следва издаване на разрешение за строеж.


С разрешението веднага кандидатстваме за финансиране по ПУДООС. Необходими са около 2,5 милиона лева. Ако по някаква причина не се получи финансиране от там, ще намерим алтернативен начин за финансиране, но така или иначе за следващото лято, живот и здраве, очакваме този дългогодишен проблем да бъде решен.“


Забраната за къпане на Офицерския плаж е в сила от петък. Оттогава на плажа са сложени и табели, които предупреждават, че къпането там е опасно и крие риск за човешкото здраве. Заради влошените показатели на морската вода на Офицерския плаж започва учестен мониторинг с вземане на проби през 3 дни. След получаване на резултати в нормите се изчаква 7 дни за потвърждаване на резултатите. Чак тогава може да падне забраната за къпане, разясни шефът на РЗИ.


На 6 и 7 юни са взети първите за сезона проби от водите на варненските морски плажове. С изключение на Офицерския плаж всички са с нормални качества и къпането е безопасно.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна