IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:33 | 11 януари 2019
Обновен: 07:35 | 16 април 2024

Няма опасност от грипна епидемия във Варна

Най-висок подемът от заболеваемост при възрастовата група между 5 и 14 години

По материала работи: Пламен Янков
Няма опасност от грипна епидемия във Варна

„Заболеваемостта от грип е характерна за съответния сезон“ – това каза директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ на РЗИ – Варна д-р Янка Драганова. Тя представи данни, според които заболеваемостта за трите работни дни през първата седмица на 2019 година е изключително ниска. В периода от 7 до 10 януари се наблюдава подем на случаите на заболели, но въпреки това според  д-р Драганова не може да се говори за наличието на предепидемичен период.


Според статистиката за четири дневен период случаите на заболявания от грип са 96 на 10 000, докато средно за страната броят е 121 на 10 000. През последните три седмици на 2018 и първите 10 дни на месец януари в областта е най-висок подемът от заболеваемост при възрастовата група между 5 и 14 години.


При случаите на заболели от скарлатина обаче се наблюдава обратната тенденция. През 2018 година заболелите на територията на област Варна са 538, сравнени с 356 през 2017 година. „През 3, 4 дневен период се наблюдава епидемичен подем на заболеваемостта специално в нашата област през последните 10 години“ – уточни д-р Драганова. Тя добави, че скарлатината е единствената инфекция от типа детски шарки, която изисква специално лечение. „Лечението не се извършва достатъчно адекватно и поради тази причина се заболеваемостта се поддържа висока“ – добави още тя.
 

По нейни думи трябва да се предприемат строги и адекватни мерки, когато се установи случай на скарлатина. Д-р Драганова припомни, че заболяването се предава  както по въздушно-капков път, така и по контактно - битов път. Най-характерните симптоми са високата температура и ангината придружена с огнено червен език и обриви по тялото.


По думи на д-р Драганова до този момент не може да се говори за заболеваемост от свински грип на територията на областта.
 


Андрей Андреев
 

Коментари

Новини Варна