IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
09:52 | 12 май 2020
Обновен: 09:11 | 20 април 2024

Учени с катастрофална прогноза за покачване на световния океан

Нужно е да се намалят емисиите и парниковите газове

По материала работи: Слав Велев
Учени с катастрофална прогноза за покачване на световния океан

Международен екип от учени, ръководен от изследователи от Техническия университет Нанянг в Сингапур, установи, че повишаването на морското равнище през този век ще бъде по-голямо, отколкото се смяташе досега. Техните открития са публикувани в списание Climate and Atmospheric Science.


Повече от сто водещи автори на научни публикации по тяхно искане оцениха увеличаването на морското равнище. Изследователите също анализираха над хиляда статии по тази тема, предаде БГНЕС.

 

В най-лошия и очакван сценарий морското равнище ще се повиши до 1,3 метра преди края на този век, а след още 200 години този показател вече ще бъде на надморска височина от 5,6 метра от изходната стойност.

 

Учените смятат, че в резултат на топенето на ледниците на Арктика и Гренландия нивото на океаните ще се увеличи значително. Този процес може да се забави, ако се намалят емисиите на парникови газове.

 

По-рано Световната метеорологична организация заяви, че средната температура на планетата може да достигне рекордни стойности през 2020-2024.

 

ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна