IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
08:37 | 20 май 2020
Обновен: 19:48 | 23 април 2024

Рибата във Варненското езеро измряла заради липса на кислород?

Експерти са проверили и сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук

Рибата във Варненското езеро може да е измряла заради липса на кислород. До това заключение са стигнали експерти от Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна и Изпълнителната агенция по околна среда, които са извършили проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро, съобщиха от РИОСВ.

 

При извършения оглед на място в района от кв. „Аспарухово“, завод „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви риби на брега и в акваторията пред завода. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните данни показват кислороден дефицит единствено в района на „Терем“. Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени, неразтворени вещества и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата.

 

Експерти от трите институции са проверили и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво. Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

 

Припомням, че вчера в социалните мрежи се появи сигнал за стотици мъртви риби във Варненското езеро /на снимката/. Все още не е ясно дали това се е случило в следствие на замърсяването, причинено от скъсата канализационна тръба.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна