IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:07 | 20 май 2020
Обновен: 12:01 | 25 април 2024

Сложиха дългочаканото стъкло от Австрия на “дупката “на Шишковата (СНИМКИ)

Ремонтът, който по проект трябваше да приключи преди около половин година, все още не е завършен

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Фейсбук

чера бе поставен т.н. "полиринг", стъкло поръчано чак от Австрия за покрив на “дупката “на Шишковата градинка в центъра на Варна.
 
 
 
Ремонтът, който по проект трябваше да приключи преди около половин година, все още не е завършен. От месеци варненци се жалват в социалните мрежи от забавянето и незавършения вид на целия площад "Екзарх Йосиф".
 
 
"Ремонтът на пл. "Екзарх Йосиф" ( Шишковата градинка ) е към своя край. В момента реставратор обработва археологическите находки, които бяха открити по време на изкопните дейности. Те ще бъдат експонирани под специално стъкло, което вече пристигна във Варна от Австрия. Работи се и по чешмата с водното огледало. Завършен е ремонтът на ул. "Михаил Колони" с новата пешеходна зона, поставени са нови пейки и осветление", написа в края на април градоначалникът и сподели снимки от обекта.
 
 
Припомняме, че ремонтът на Шишковата градинка е по проект "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна". Той обхваща ул. "Михаил Колони“ и пл. "Екзарх Йосиф“,. Там бе извършено преасфалтиране, ремонт и подмяна на уличното осветление. Община Варна осигури средства за допълнително проучване и социализация на откритата археология на пл. "Екзарх Йосиф“, където бе установена част от късноримска крепостна стена на древния Одесос.
 
 
С оглед опазване на културно-историческото наследство  бе възложено да бъде изработен проект за експониране на стената. Той предвижда поставяне на археологията под триплексово бронирано стъкло, обяви преди време Тихомир Тимов, ръководител на проекта. 
 
 
 
Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж" и съфинансиране от община Варна.
 
 
 
Черно море

Коментари

Новини Варна