IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:05 | 21 май 2020
Обновен: 10:49 | 21 април 2024

ИАРА: Масово измиране на риба е имало и други години!

Случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод

По материала работи: Слав Велев
ИАРА: Масово измиране на риба е имало и други години!

"Масово измиране на риба е имало и други години, като последният път е бил през 2018 г.". Това коментира Бейхан Хасанов, началник-отдел „Рибарство и контрол“ в ИА „Рибарство и аквакултури“ във Варна, по повод направена проверка по сигналите за умряла риба във Варненското езеро. "Случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод", доабви още той.

Бейхан Хасанов

 

Хасанов посочи, че инспектори на институцията ще продължат да следят северния и южния бряг. „Очакваме анализите и резултати от Басейнова дирекция и от РИОСВ“, каза още Бейхан Хасанов.

 

Припомняме, че вчера от РИОСВ – Варна информираха, че при съвместните проверки с Басейнова дирекция е констатирано червеникаво-кафяво оцветяване на водите в акваторията под Аспаруховия мост и Морската гара. Причината за появата на това оцветяване, според експертите, е комплексна – комбинация от хидродинамични условия, климатични особености и високи концентрации на биогени и органични вещества. Комбинацията от факторите на средата води до увеличена биомаса и съответно до дисбаланс между процесите на потребление и производство на кислород, микробното разлагане и потреблението на кислород. В резултат се изчерпва кислородът, особено в стратифицирани водни обекти, какъвто е Варненското езеро и конкретно в придънния слой.

 

Оцветяването на езерото е възможно да се дължи и на цъфтеж на фитопланктона в резултат на еутрофикационни процеси.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна