IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:17 | 21 май 2020
Обновен: 14:10 | 21 април 2024

Педиатър: децата да тръгват на градина!

Дългата изолация и липсата на контакти с връстниците им води до нарушение на психическото им развитие

По материала работи: Слав Велев
Педиатър: децата да тръгват на градина!

Децата трябва да започнат да посещават детска градина, това е мнението на варненския педиатър д-р Каролина Златева, пише "Радио Варна". Дългата изолация вкъщи и липсата на контакти с връстниците им води до нарушение на психическото им развитие. Невъзможността да се осигури дистанция при груповите игри не бива да буди притеснение, коментира д-р Златева:

 

 "Ще се вземат мерки по хигиенизиране на помещенията, често миене на ръчичките им, а в момента няма никаква заболеваемост, така че нямам съмнение за възможни епидемии в групите."

 

Меренето на температура с живачен термометър е по-скоро препоръчително указание на здравното министерство, каза Златева: "Всякакъв термометър може да бъде ползван на входа на детската градина - безконтактен, живачен и електронен."

 

Д-р Златева одобрява и факта, че отпада изискването за медицинската бележка от личен лекар при постъпване в детска градина.

 

"Практиките на някои от личните лекари са диференцирани на педиатрични и терапевтични, а струпването на много пациенти пред кабинетите създава предпоставки за контакти с болни лица. Затова за момента не е необходимо да се вземат бележки. Освен това дългата изолация сведе до минимум заболеваемостта от всякакви  остри заболявания, така че децата са здрави."

 

Родителите, които искат децата им да тръгнат на градина, трябва да подпишат декларация за информирано съгласие. С нея те декларират, че по тяхно желание детето постъпва в градината или яслата. Просветният министър призова родителите да оставят децата си вкъщи, ако могат, тъй като пандемията все още не е отминала.

Коментари

Новини Варна