IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:00 | 21 май 2020
Обновен: 08:44 | 20 април 2024

Подпомагат лозарите и винарите във Варненско заради COVID-19

Какви извънредни мерки предлага Министерството на земеделието и храните?

По материала работи: Слав Велев
Подпомагат лозарите и винарите във Варненско заради COVID-19

Извънредни мерки ще подпомогнат лозаро-винарския сектор в България, който изпитва затруднения заради пандемията от COVID-19. Това стана ясно по време на информационна среща на Министерството на земеделието и храните и горите в Поморие. Лозари и винопроизводители от Бургаска и Варненска област получиха информация за подготвените механизми от заместник-министър Лозана Василева, предаде dnews.bg.

 

Важен момент за бранша е разработване на мярка „Съхранение на вино“ за включването в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 година. Подпомагането на винарските предприятия ще бъде насочено към складиране на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде пласирано заради актуалното положение с коронавируса.

 

Предстои изменение на Наредба от 2018 година, което урежда кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Максималният размер на подпомагане, който може да получи бенефициент за тази кампания е 3036,86 лева на хектар. В момента по нея е активен прием в Изпълнителната агенция по лозата и виното със срок до 5 юни, а заявления по мярката в Държавен фонд „Земеделие“ ще се приемат от 15 до 19 юни.

Коментари

Новини Варна