IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:22 | 21 май 2020
Обновен: 12:25 | 17 април 2024

Сезират главния прокурор на ЕС за замърсяването на Варненското езеро

„Демократична България“ изпраща сигнал до Лаура Кьовеши и с данни за измрялата риба в залива

По материала работи: Слав Велев
Сезират главния прокурор на ЕС за замърсяването на Варненското езеро

Сигнал до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши за замърсяването на Варненското езеро подготвят от „Демократична България“. Това съобщи в социалните мрежи общинският съветник от морския град Стела Николова, в едно със записи и документи, представени в статия на Елица Симеонова от "Свободна Европа".

Лаура Кьовеши

 

Един от най-споделяните в социалните мрежи видеоклипове от последните дни е този на общинския съветник от „Демократична България“ във Варна Стела Николова. Тя отишла на мястото, където има изхвърлени на брега риби, във вторник. Пред Свободна Европа Николова разказава, че е озадачена, че при проверката са открити „единични бройки“ умряла риба, защото самата тя е видяла „тонове изхвърлена риба“.

Стела Николова

 

Изливането на фекални води във Варненското езеро пък продължава от месеци и вероятно именно то е причината за измирането на рибата във водоема. Община Варна посочва, че е била информирана за аварията, при която 8,34 хил. куб.м фекални води всеки ден се изливат във Варненското езеро още през август 2019 г. Жителите на града обаче доскоро бяха в пълно неведение за този проблем.

 

Кметът на Варна Иван Портних каза на пресконеренция вчера, че между замърсяването на водата и измирането на рибата връзка няма. "Това, което ще настояваме категорично, е, че в момента констатирането на рибата, която е умряла, е в район далеч от въпросната тръба. Почти е ясно, че не е от тръбата, а има някаква друга причина", каза Портних и призова да не се преекспонира въпросът.

 

Припомняме, че първите публикации за изливане на канализационни води във Варненското езеро са от средата на март, когато граждани подават сигнал до някои медии за замърсяване на водата. От 12 март е първото съобщение на сайта на РИОСВ Варна за извършена проверка. От официално съобщение на сайта на Община Варна от 13 май 2020 г. обаче се разбира, че информация за възникнала авария във водопровода е подадена към общината от ВиК Варна през август 2019 г. – два месеца преди местните избори и преди края на летния сезон.

 

След като разбира за проблема, Николова започва за изпраща запитвания до компетентните институции, които по думите ѝ бавят отговорите си или изобщо не отговарят. В началото на май тя внася и сигнал в Районната прокуратура за замърсяването на Варненското езеро, а групата на Демократична България в Общинския съвет на Варна поиска извънредно заседание по този въпрос. На 15 май Окръжната прокуратура във Варна съобщи, че е започнала две проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадни води, а Районната прокуратура води проверка по същия повод по сигнал на общински съветник. Сега Николова подготвя сигнал, който ще изпрати до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

 

Междурвеменно от община Варна работят скоростно за остраняване на аварията, като се надяват ремонтните дейности да приключат най-рано до 1,5 месеца.

 

Черно море 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна