IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:27 | 24 май 2020
Обновен: 11:34 | 18 април 2024

Американските ВМС вече стрелят с лазери

Съюзниците ни в НАТО тестваха успешно нова оръжейна система

По материала работи: Слав Велев
Снимка: US navy

Бойният кораб USS Portland (LPD-27) свали дрон с лазерно оръжие по време на първия по рода си тест в морето на високоенергийната лазерна оръжейна система на ВМС, съобщава БГНЕС като се позовава на USNI News.

 

В момента ВМС разработват и тестват набор от лазерни оръжия, някои от които са по-мощни, но са подходящи само за кораби с по-големи възможности за производство на енергия, като например транспортните амфибийни клас „Сан Антонио“ (LPD-17), докато други са по-малко мощни, но може да бъдат поставени на по-голямо разнообразие от кораби.

 

В този тес,  USS Portland изпробва своето лазерно оръжие по безпилотен летателен апарат, докато оперираше край Пърл Харбър, Хаваи, на 16 май, съобщи Тихоокеанският флот на САЩ. "С провеждането на тестове срещу безпилотни летателни апарати и малки цели, ние ще получим ценна информация за възможностите на оръжейната лазерна система (SSLWS) срещу потенциални заплахи," гласи изявление за пресата на капитана на кораба Кери Сандърс. Според него с новите оръжия ще бъде предефинирана войната в морето.


 

Коментари

Новини Варна