IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:20 | 25 май 2020
Обновен: 10:47 | 21 април 2024

Предлагат нова организация за спасителите по плажовете това лято

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове

По материала работи: Слав Велев
Георги Есов, началник на спасителната служба на градския плаж във Варна

По-малко спасителни постове и по-малко медицински пунктове на по-малко натоварените плажове. Тези промени предлагат от Министерството на туризма да бъдат направени в Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е актуализирана от 1996 година. Разстоянието между спасителните постове ще бъде вече 150 метра, а не 100 метра, както досега. Причините за исканите промени са оптимизация на плажовете и намаляването на разходите за концесионерите, предаде БНТ.

 

Тези промени, особено предложението да остане по един спасител на пост биха довели, според становището на нашата организация до повишаване риска и опасностите за живота на туристите. Най-вече заради това, че системата на водното спасяване вече над 50 години е базирана на това, че на един спасителен морски пост са двама спасителите, така са обучавани самите спасител и техниките по водно спасяване са базирани на това, че се правят от двама спасители. Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване опасността. Промяната на една система трябва да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска от експерти. Освен живота и здравето на туристите, тук е отговорността на спасителя. Той носи наказателна отговорност. Една такава промяна ще засегне и двете страни, каза Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна.

Коментари

Новини Варна