IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:21 | 28 май 2020
Обновен: 12:01 | 13 април 2024

Две награди „Питагор“ за учени от Варна

Двете дами-призьорки са от екипа на Медицинския университет в града

По материала работи: Слав Велев
Две награди „Питагор“ за учени от Варна

На 24 май за 12-ти път Министерството на образованието и науката връчи награди „Питагор“ на български учени за постижения в областта на науката и технологиите. Сред отличените са учените от Медицински университет – Варна доц. Клара Докова в категория - „Най-добра жена в науката“ и инж. доц. д-р Кристина Близнакова в категория „Успешен ръководител на международни проекти“. Наградените са определени от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата, съобщават от песцентъра на МУ-Варна.

Деканът на факултета по обществено здраве в Медицински университет – Варна доц. Клара Докова е номинирана от издателство „Елсевиър“. Наградата е комплексна за научен принос, като един от критериите е международно сътрудничество и участие в международна екипна изследователска работа. Научните изследвания от началото на научната кариера на доц. Докова се реализират чрез успешни международни сътрудничества, главно в три основни области: епидемиология на хроничните заболявания с фокус върху инсулта, оценка на болестния товар и промоция на здраве.


Инж. доц. д-р Кристина Близнакова от Катедрата по медицинска апаратура, електронни и информационни технологии в здравеопазването към МУ-Варна получи наградата за приноса и в ръководството на европейски проект H2020-TWINN-2015 “Three dimensional breast cancer Models for X-ray IMAging research (MaXIMA)”, чиято основна цел е повишаване на научния и иновативен капацитет на научния екип от биомедицински инженери в областта на компютърното моделиране на тумори на гърдата за целите на ранната диагностика. Европейската комисия обявява проекта за изключително успешен и публикува на своята интернет страница статия за успеха на проекта.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна