3 276 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ във Варна
На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър
Публикувана: 1 Jun 2020 | 8:29

Във Варна зрелостниците са 3 276, които се явяват в 41 изпитни сгради. За полагане на изпита трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

 

Около 49 000 дванайсетокласници се очаква да се явят на днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

 

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и, по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура. В изпитните зали разстоянието между дванайсетокласниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

 

В училищата ще има резерв от маски и шлемове, който ще покрива до 10 на сто от броя на квесторите и учениците, разпределени за изпит в съответното учебно заведение.

 

Ученици с внезапно проявени симптоми на Covid-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицинския специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми, матурата за конкретния ученик може да приключи, гласи препоръка на здравните власти. В такива случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да го извозят със самостоятелен транспорт и да организират консултация с неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.

Коментари ( 0 )