Честваме 90 години от рождението на кап. Георги Георгиев
Церемонията бе пред паметната му плоча във Варна
Публикувана: 4 Jun 2020 | 13:55

Кметът на Варна Иван Портних поднесе цветя пред паметната плоча на Кап. Георги Георгиев, първият българин, обиколил света сам на яхтата си „Кор Кароли“. Днес се навършват 90 години от неговото рождение.

 

На събитието присъстваха кап. Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли“, Кристиян Димитров – директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна, Боряна Георгиева - дъщеря на кап. Георгиев, роднини и съратници.
 

„Радвам се, че сме се събрали на тази церемония, защото подвигът на кап. Георгиев трябва да се помни, но той трябва и да ни вдъхновява. Благодарение на хора като него Варна с право и с гордост носи титлата морска столица на България. Желая на всички здраве и много морски предизвикателства“, заяви кметът Иван Портних.
 

„Това тържество е израз на уважение от нас, като негови съратници. Нека си спомним неговото дело, защото той е герой на България! Да си спомним, че той е почетен гражданин на Варна, че той отвори вратите на българите към световния океан“, коментира кап. Тома Томов. Събитието се организира от фондация „Кор Кароли“ съвместно с Община Варна и Военноморски музей, където е експонирана яхтата на капитана.
 
Кап. Георги Георгиев е роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията. През 1939 или 1940 г. получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето. След основаването на яхтклуб „Порт Варна“ Георги Георгиев се включва активно в дейността му.

 

Първото голямо плаване, осъществено от този клуб през 1974 година с яхта „Вега“, е обиколка на Черно море. То е под командването на Георги Георгиев, а членове на екипажа са Иван Георгиев - Зъбата, Иван Йорданов и журналистът Братислав Талев – син на писателя Димитър Талев и по онова време журналист в списание „Наука и техника за младежта“.
 

През 1975 година по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR – Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми.
 

На 5 юни 1976 година яхтата „Кор Кароли“ е сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Капитан Георги Георгиев завършва 37-и от общо 73.
 

 

На 20 декември 1976 година стартира околосветския си рейс с "Кор Кароли". Започва от Хавана през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия проток, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет, Кейп Таун до Хавана.

 

Капитан Георги Георгиев го завършва следващата година, отново на 20 декември, с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – под 202 денонощия.

 

3 години по-късно това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес. След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна Република България“.

 

На името му е наименуван нов кораб на „Български морски флот“, става почетен спортист № 1 за 1977 г., почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали.

 

Черно море

Коментари ( 0 )