Съдия Светослава Колева вече и официално е част от екипа на Варненския апелативен съд
Тя е сред най-младите съдии в колектива
Публикувана: 4 Jun 2020 | 14:11

Светослава Колева се присъедини официално към екипа на Наказателното отделение в Апелативен съд - Варна. Тя встъпи в длъжност днес, макар че вече 5 години е командирован съдия от Варненския окръжен съд. Затова и работата с този екип и на тази висота за нея няма да са новост.

 

Председателят на Апелативния съд Ванухи Аракелян приветства с „Добре дошла“ Колева като един от най-младите съдии в колектива, но вече познат със своята отлична работа. Председателят на Наказателното отделение Янко Янков изтъкна утвърдения й професионализъм и й обеща множество тежки и отговорни дела занапред.   

 

Съдия Колева е завършила Право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1996 г. Има образователно-квалификационна степен „Магистър по Международни отношения – Право на ЕС” от Софийския университет и Университетско удостоверение за специализация от Университета на Лотарингия и Университета на Страсбург.  

 

Професионалния си път започва като юрисконсулт при Областния управител на област Варна. От 1998 г. е наказателен съдия – първо в Районния, след това в Окръжния съд. От 2015 г. досега бе командирована в Апелативния съд. На 10 март Съдийската колегия на ВСС я повиши в длъжност „съдия“ в Апелативен съд - Варна.

 

Светослава Колева е контактна точка на Европейската съдебна мрежа по наказателноправни въпроси и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България за апелативен район Варна.

 

Това я прави активен посредник за улесняване на пряката комуникация между съдебните органи на страните-членки на ЕС с цел ефективно правосъдие в областта на трансграничната престъпноност.

 

Съдия Светослава Колева владее в различна степен английски, руски и немски език. Омъжена е и има син.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )