IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:27 | 29 юни 2020
Обновен: 09:18 | 23 април 2024

Над 200 хил. моряци на могат да се приберат от миналата година

Сред тях са и стотици варненци

По материала работи: Слав Велев
Над 200 хил. моряци на могат да се приберат от миналата година

Над 200 000 моряци са блокирани на корабите си, без да имат възможност да се видят със семействата си още от миналата година. Сред тях са и стотици варненци. Единственото положително в случая е че продължават да им се изплащат трудовите възнаграждения.

 

„В морето съм вече 11 месеца. Трябваше да се прибера у дома миналия март, но продължих да работя, защото затвориха границите“, казва Меруин Лагин, баща на три дъщери. Той е втори капитан на Okee Alba. Корабът му се намира до Филипините, пише "ДНЕС.bg".

 

„Последният път, в който стъпих на твърда земя, беше през декември“, казва Приянка, капитан на танкер, който в момента се намира край Мексико, пред CNN. Тя трябвало да се прибере у дома в Индия, когато договорът й приключил преди два месеца.

 

„Имиграционните власти не работят в момента. Всички авиолинии са спрени. Така че няма изход от тук. В момента нямаме никаква яснота. Не знаем кога ще успеем да се приберем отново“, споделя Приянка.

 

„Най-много се тревожа за психическото им здраве“, казва шефът на Приянка Франк Кол.

 

Договорите на 37% от неговите 7000 служители са изтекли, ала той не може да върне тези хора у дома.

 

„Те се чувстват като в затвор. Разбира се, много са стресирани“, допълва той.

 

„Условията за нас сега са много тежки, а ние сме на първа линия в това, да продължим да движим икономиката“, казва Меруин Лагин. След 11 месеца в морето, той също все още не знае, кога ще се прибере при семейството си.

 

 

 

Коментари

Новини Варна