IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:51 | 29 юни 2020
Обновен: 12:13 | 27 март 2024

Турция дупчи Черно море за нефт и газ

Южната ни съседка вече има собствен сондажен кораб

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Dailysabah

През първата половина на юли Турция ще започне проучвания за нефт и газ за пръв път със собствен сондажен кораб в Черно море, заяви турските енергиен министър Фатих Дьонмез в телевизионно интервю. Той съобщи, че проучванията ще започнат в морския участък „Туна – 1“ край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак.

 

В пристанището на Трабзон е завършено поставянето на сондажната кула на кораба "Фатих", която беше демонтирана при преминаването му през Босфора от Средиземно към Черно море, уточни Дьонмез, цитиран от БНР, предаде "ДНЕС.bg".

 

Според него специалистите от държавната компания "Турски петроли" са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания.

 

Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета, близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.

 

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

 

По-рано турският енериегн министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът "Фатих" ще проведе, ще бъде около 2 км под морското равнище.

 

Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.

 

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред петте кораба в света от шесто сондажно поколение.

 

Още новини от Балканите четете на "ДНЕС.bg"

 

Коментари

Новини Варна