IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
11:31 | 30 юни 2020
Обновен: 22:32 | 24 февруари 2024

Моряци удължават рейса с 8 месеца над договорите си

Някой ще останат в морето в течение на 17 месеца без никакъв отпуск

По материала работи: Слав Велев
Моряци удължават рейса с 8 месеца над договорите си

Трудовите договори на моряците ще бъдат продължени с още 3 месеца. Това обяви официално Панамският корабен регистър, който е един от най-големите в света, предоставящи т.нар. „удобен флаг“, под който плават и много кораби на собственици от Европейския съюз.

 

Това означава, че на борда на някои плавателни съдове моряците ще останат на работа 8 месеца над максималния срок, постановен от Морската трудова конвенция на Международната организация на труда.

 

За някои моряци това поредно продължаване срока на трудовите контракти заради пандемията от коронавируса ще означава, че те ще останат на работа в морето в течение на 17 месеца без никакъв отпуск.

 

Коментирайки тази новина, генералният секретар на моряшкия синдикат Nautilus International Марк Дикинсън предупреди, че „корабите, плаващи под панамски флаг с изтощени екипажи могат да бъдат опасни и поради това трябва да бъдат задържани“.

 

Поради пандемията от коронавируса сроковете на трудовите договори на стотици хиляди моряци се продължават месец за месец, като по някои оценки вече близо 400 000 моряци чакат да бъдат сменени на хиляди кораби в Световния океан.

 

На 15 юни изтече и последният срок, съгласуван между работодателите в морския транспорт и най-старата синдикална организация в света - Международната транспорта федерация (ITF). Поради това от ITF дори официално обявиха, че ще защитават правата на моряците, които решат на своя глава, без да е дошла тяхната смяна, да напуснат корабите си на някое пристанище.

Коментари

Новини Варна