IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:34 | 30 юни 2020
Обновен: 06:01 | 28 март 2024

Пуснаха под гаранция дюнерджията, прострелял бизнес конкурент във Варна

Пред съда обвиняемият обясни, че не е искал да наранява никого, още по-малко да убива

По материала работи: Слав Велев
Пуснаха под гаранция дюнерджията, прострелял бизнес конкурент във Варна

Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „парична гаранция“ на обвиняем за опит за убийство във Варна. Пресслужбата на съда припомня, че на 23 април вечерта 40-годишният Айдън А. простреля 29-годишния Боян Х., след като автомобилите им се засякоха на бул. „Ген. Колев“. Прокуратурата му повдигна обвинение в опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, съобщиха от пресслужбата на правораздавателния орган.

 

На 5 май Апелативният съд постави Айдън под домашен арест с електронно наблюдение. На 23 юни Окръжният съд във Варна прецени, че целесъобразна е мярка „подписка“. Прокуратурата протестира пред въззивната инстанция това решение. От държавното обвинение се аргументират със събраните доказателства, които го уличават в престъплението. Деянието е извършено на публично място като обвиняемият не се е замислял, че може да изложи на опасност случайно преминаващи хора. Според прокуратурата, подписката не съответства на деянието.

 

Защитата на обвиняемия отново оспори наличието на доказателства, че Айдън е извършил именно опит за убийство. Съдебно-психиатрична експертиза е показала, че той е действал в състояние на уплаха. Пред съда обвиняемият обясни, че не е искал да наранява никого, още по-малко да убива.

 

Въззивният съдебен състав намери протеста на прокуратурата за частично основателен. Припомни, че в предходното си определение Апелативният съд е констатирал наличие на обосновано предположение за авторство, което и настоящият състав споделя. Към момента повдигнатото обвинение не е изменено, като правната квалификация е в компетенциите на прокуратурата. Досега съставите, разглеждали мярката за процесуална принуда на Айдън, преобладаващо са приемали, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление.

 

Ограничаването на придвижването със средствата за електронно наблюдение е прекомерно за напредналия стадий на досъдебното производство. Подписката пък е прекалено лека за разследваното престъпление и за личността на дееца. Затова съдът реши, че адекватна е парична гаранция в размер на 10 хиляди лева, които трябва да бъдат внесени до 10 дни. Преценено бе, че сумата съответства на имущественото състояние на обвиняемия и че не е прекомерно висока, с оглед изключителната обществена опасност на деянието.

 

Определението на Варненския апелативен съд, с което се отменя определението на Окръжния съд и се изменя мярката за неотклонение на Айдън А. в парична гаранция, не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна