IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:03 | 7 юли 2020
Обновен: 02:52 | 14 април 2024

Чистят района на "Траката" от боклуци днес

Чисто море и плажове - лятната акция на варненските "Приятели на морето"

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МК "Приятели на морето"

Почистване на плажове и подводни зони по българското черноморие започва от днес варненският Морски клуб „Приятели на морето“ в партньорство със Сдружение БГ Бъди активен. Основната цел е да се поддържа чистотата на плажовете и морето, а акцент тази година е информирането и агитирането на хората да поддържат чисто, да консумират по-малко и да изхвърлят разделно отпадъците си.

Първата акция е в района на местност Траката днес от 10.00  часа, в която ще участват 10 доброволци – водолази и членове на клуба. 

 

Морското дъно при буната на Траката е по-чисто от страната на Евксиноград, но от другата страна, където е пристанището за яхтите е доста замърсено, най-вече с отпадъци, които се изхвърлят от лодките – гуми, въжета, проволки, пластмасови бочки, кофи и т.н.

 

Градските плажове, където има концесионер, се поддържат чисти, като изключим, че много хора продължават да заравят фасовете си от цигари в пясъка. По-замърсени са неохраняемите плажове.

 

Затова и тази година членовете на Морски клуб "Приятели на морето" са се насочили не само към физическо почистване на плажовете и морето, а и към хората, на които искат да обърнат внимание за опазване на чистотата и разделното събиране на отпадъци. За целта на плажуващите ще бъдат раздадени хартиени торбички, за да съберат отпадъците си в тях и след това да ги изхвърлят в кошчетата за боклук.

 

В районите на заведенията по плажовете ще поставят информационни пирамиди, на които е описано за колко време се разлагат различните отпадъци в морето.

 

Планирани за почистване са още първа буна, плажът под комплекс Бризовете, плажовете край Шабла, Бяла и др.

 

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна