IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
09:57 | 7 юли 2020
Обновен: 07:39 | 21 април 2024

Нови офиси никнат във Варна и Бургас

Чакаме чужди инвеститори

По материала работи: Слав Велев
Нови офиси никнат във Варна и Бургас

През 2020 г. на пазара на офиси ще излязат нови сгради във Варна, Бургас, Пловдив и София. В тях ще се настанят както разрастващи се дружества, които вече развиват дейност в страната, така и нови за България компании, популярни на международно равнище, показва анализ за пазара на офиси, пише "Труд".

 

България може да се похвали с качествени и модерни площи в установени бизнес локации, особено в столицата. По отношение на целия пазар на офис площи клас А, B и С в София, предлагането през втората половина на 2019 г. отбеляза 4% ръст и достигна общо 2,2 млн. кв. м. С това за пръв път от четири години обемите на офисите клас А регистрираха превес над тези от клас В.

 

Сключените сделки с офиси през втората половина на 2019 г. в столицата са за 109,26 хил. кв. м, а за цялата година - 175,68 хил. кв. м - резултати, сходни с тези от 2018 г. Средните офертни наеми в сегмента в конкретните райони са в диапазона 13-14 евро на кв. м на месец.

 

Участниците на пазара през втората половина на 2019 г. нетно са усвоили 55 600 кв. м, а през цялата минала година - 135 400 кв. м. Свободните площи на пазара са около 11%. В периода 2020-2022 г. се очаква да бъдат завършени още 396 хил. кв. м офиси, които към момента са в активно строителство.

 

Високата конкуренция между работодателите за привличане на качествени служители кара компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Затова при избор на офис фирмите все по-често обръщат внимание освен на стандартни неща като добра локация, транспортна обезпеченост и допълнителни услуги, но имат и допълнителни изисквания за общите части и заобикалящата среда.

 

Избират периферията на града

 

 

Търсенето на офис площи традиционно е провокирано от компании от секторите информационни технологии (ИТ) и аутсорсинг (с 55% дял) и професионални услуги (21%), пише в анализ на фирма за недвижими имоти.

 

Компаниите в сферата на професионалните услуги предпочитат сгради в центъра на София. Това са фирми, които работят по управление на проекти или консултиране в области като операции с недвижими имоти, правни и финансови услуги, маркетинг, строителство и архитектура. Те може да са с няколко служители или със стотици души персонал.

 

ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху периферия на града. Именно там са трите най-динамично развиващи се офис зони в столицата - районите около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе”, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника”. Доказателство за това е нарастващият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 г. и вече достига 35% от общия обем в столицата. Интересът на инвеститорите и строителите също е насочен към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от сградите в строеж са съсредоточени в тях. 62% от всички сключени сделки на пазара през миналата година са там.

Коментари

Новини Варна