Провадиец прал пари, крадени от Монако
41-годишният Атанас търгувал фиктивно с лавандулово масло
Публикувана: 7 Jul 2020 | 16:34
Снимка: Черно море АРХИВ

Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност мъж от Провадия за пране на пари в особено големи размери. Сумата от 411 750 лева e придобита чрез тежки умишлени престъпления, като случаят е особено тежък, съобщиха от прокуратурата.

 

Престъпната дейност е извършвана от 41-годишният Атанас В. от юни 2019 г. до 6 юли 2020 г. На два пъти чрез съучастниците си – баща и син, които действали като помагачи, Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез компютърна измама и данъчни престъпления. Вчера той е задържан, малко след като е изтеглил 285 000 лева от банка в Пловдив. След това е конвоиран във Варна. При обиск у него са намерени още 11 000 лева. Според прокуратурата той е главният играч в прането на пари. 

 

В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г. Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице, което е действало като помагач в извършване на престъплението. Като основание за нареждането Г. Н. посочил фиктивна сделка за покупко-продажба на масло от лавандула. 

 

Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама. 

 

Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност. Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус. Организирана била среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело,  водено в Княжеството за компютърна измама. 

 

Действия по разследването са извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна. 

 

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа до произнасянето на Варненския окръжен съд, където прокуратурата ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 41-годишният обвиняем е осъждан четири пъти, включително за вещно укривателство на църковна камбана.

 

Черно море

Коментари ( 0 )