Христо Иванов се връща на "плажа на Доган", за да си иска знамето
Многолюден масов къмпинг в местност "Росенец", организират в социалните мрежи за този уикенд
Публикувана: 8 Jul 2020 | 12:01

Христо Иванов, лидер на "Да, България", ще се върне в парк "Росенец", за да си поиска и вземе трикольора, който гардът вчера захвърли безцеремонно. Иванов е потресен именно от това, което е станало зад гърба му и което той е видял едва по-късно на видеото.

 

"По този начин, българският флаг да бъде унизен, на всичко отгоре, което се случва там. Защото това е една завладяна българска територия, която български институции са били принудени да си затварят очите за нея", каза Иванов, цитиран от News.bg. Днес от партията ще сигнализират прокуратурата за поругаването на трибагреника, тъй като това е съставомерно деяние.

 

По отношение на акцията си от вчера с акостиране на брега, Христо Иванов обясни, че са били провокирани от поредното изключване на закона като лампа на нощно шкафче за определени хора - решението на общинския съвет в Бургас да прехвърли собствеността на общински път на фирма, свързана с Ахмед Доган. Решението все още не е влязло в сила, но и никой не може да влезе по него. Никой не може и да обясни защо там има бариера и се спират хората. Брегът край "Росенец" е държавна собственост - това личи и от кадастралната карта и от писмо на областния управител на Бургас, който също е потвърдил, че земята е държавна собственост и няма концесия.

 

"Това е български бряг, това е държавна собственост и ние пожелахме да го посетим. След като не успяхме да стигнем по общинския път до него, единственият начин беше с лодка. Ние не отидохме да правим скандал, никого не сме провокирали или обидили", допълни Иванов. "Моят проблем не е, че е имало някакъв инцидент или някой ме е изблъскал във водата - проблемът е, че хора се чувстват абсолютно безнаказани, те се чувстват, че имат гаранция да си правят каквото искат", каза още той.

 

Въпросът е и "посрещачите" на брега - въоръжената охрана - чий служителите са. Христо Иванов вярва, че тези мъже са от НСО, но дори и да са частни охранители, те са длъжни по закон да се легитимират. От "Да, България" смятат да сезират прокуратурата по случая, тъй като има закононарушение. В официално писмо службата за охрана не даде категоричен отговор дали това са нейни служители, както и дали НСО охранява обекта на "Росенец".

 

"Ако те признаят, че тези мъже са техни служители, ще възникне въпросът да ги уволнят, а те не могат, защото тези хора са гавазите на Доган. НСО не могат да ги освободят по политически причини", посочи Иванов.

 

Той е категоричен, че и президентът, и премиерът трябва да дадат отговор защо НСО продължава да охранява Доган, колко струва това на държавата и на данъкоплатеца. "Призовавам и премиера, и президента да упражнят правомощията си", каза бившият правосъден министър.

 

Междувременно в социалните мрежи се организира масово посещение на парк "Росенец" този уикенд, научи ИА "Черно море". В групата са заявили присъствие над 3 000 човека от цялата страна, въпреки извънредната епедимична обстановка, която е въведена в страната. Хората са придимно активисти на "Да, България", любители на къмпинга и опазването на дивата природа, показва кратка проверка сред тези, обещали да отидат.

 

Черно море

Коментари ( 0 )