IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
09:51 | 11 юли 2020
Обновен: 15:33 | 27 март 2024

27 кораба от 9 държави на учение край Варна

117 души от 24 държавни и местни организации участват в "Бриз 2020"

По материала работи: Слав Велев
27 кораба от 9 държави на учение край Варна

27 бойни и спомагателни кораба, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 моряци от военноморските сили на 9 държави участват в започналото в петък 24-то национално учение с международно участие "Бриз 2020", съобщиха от ВМС. По традиция в 9-дневната програма ще се включат и 117 души от 24 държавни и местни организации.

 

Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 1000 души личен състав. В учението ще се включат и един самолет от ВВС, както и представители на сухопътните войски. Основната идея е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на страните участнички  чрез отработване на съвместна операция за морска сигурност в отговор на криза. В учението ще се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.

 

Ще бъдат отработени борба с пожар на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб на море, операция по овладяване на похитен търговски кораб, евакуация на ранени военни, стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел, атака на подводница от кораб, артилерийска стрелба от вертолет по морска цел, отразяване на атаки от малка бързоходна лодка. Директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС, началник на Щаба на ръководството - кап. І ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на ВМС, а многонационалното корабно оперативно съединение ще ръководи  флотилен адмирал Велко Велков - командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна