IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:21 | 11 юли 2020
Обновен: 19:02 | 21 април 2024

Общината плаща 50 000 лв. на АПИ за тротоарите на новото кръгово на "Траката"

Спорното инфраструктурно съоръжение предизвика възмущение в моного шофьори

По материала работи: Слав Велев
Общината плаща 50 000 лв. на АПИ за тротоарите на новото кръгово на "Траката"

50 000 лв. от общинския бюджет на Варна ще бъдат дадени за изграждането на тротоарни настилки по пътя Варна – Златни пясъци, в района на новото кръгово кръстовище при "Долна Трака".

 

Решението бе взето по време на заседание на ПК "Финанси и бюджет" в петък, предаде Moreto.net.

 

В проекта за кръговото са предвидени пешеходни тротоари, но за изграждането им в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е осигурено финансиране. С решение на Общинския съвет ще бъдат предоставени около 50 000 лв. като трансфер към държавната агенция, която в качеството си на собственик на пътя ще възложи ремонтните дейности.

 

Приключването на ремонта бе обявено от АПИ на 28 април. То замени съществуващото преди това Т-образно кръстовище с третокласния път III-902 Оброчище - Кичево, а целта е да се повиши безопасността на движение и да намалеят предпоставките за пътни инциденти.

 

Спорното инфраструктурно съоръжение, чието изграждане продължи повече от половин година, предизвика възмущение в моного шофьори заради огромните извивки в движението и нелогично врязващите се в платното, увеличени тротоарни площи в района.

 

Кръстовището обслужва около 3500 постоянно живеещи в местността Долна Трака. В последните години то е определено от сектор "Пътна полиция" като участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

 

Кръговото кръстовище е с ново пътно тяло, два пласта асфалтобетон, нови бордюри, подземни комуникации, енергоефектовно осветление, тротоари, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

Коментари

Новини Варна