IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:50 | 12 юли 2020
Обновен: 06:00 | 24 април 2024

Съветниците от ГЕРБ във Варна няма да подкрепят предложението за екопарк в "Галата"

Oт „Еко парк Галата“ обвиниха медии в разпространение на обществено зловредни информации и инсинуации относно идеалните цели на организацията и нейните дейности

По материала работи: Слав Велев
Съветниците от ГЕРБ във Варна няма да подкрепят предложението за екопарк в "Галата"

Групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ- Варна няма да подкрепи разглеждането на инвестиционно предложение на сдружение "Еко парк Галата" на територията на бивш военен имот в квартала. Това решение е взето при  обсъждане  на дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет, съобщават от партията, предаде Радио Варна.

 

Според подаденото заявление проектът има за цел "управление, поддръжка и облагородяване на парк в кв. Галата", без извършване на каквито и да е строителни дейности.Тъй като зоната е в общоевропейската мрежа „Натура 2000”, съветниците от ГЕРБ смятат, че е необходима по-добра информираност на гражданите относно инвестиционното намерение. 

 

Сдружение с нестопанска цел, регистрирано на 8 юли т.г. е поискало да му бъдат предоставени безвъзмездно 50 дка общински имот във варненския кв. Калата. Като своя цел то е посочило "управление, поддръжка и облагородяване на парк в кв. Галата". Общински имоти се предоставят безвъзмездно само с решение на Общинския съвет, който ще заседава в понеделник и вторник следващата седмица.

 

Половин час след декларацията на общинските съветници от ГЕРБ, от Сдружение в обществена полза „Еко парк Галата“, обявявиха своята официална позиция във връзка, цитирам, с разпространени обществено зловредни информации и инсинуации относно идеалните цели на организацията и нейните дейности.


Сдружението е основано изцяло в обществена полза с една единствена цел – облагородяване на запустял и рушащ се опасен бивш военен имот в района на кв. Галата. Идеята за проекта възниква от председателя на сдружението Димитър Големанов (бивш военен от поделението), който изразява волята и желанието си да облагороди изцяло мястото в полза на варненци и запази това място като един парк без неговото застрояване. Първоначално подаденото заявление е оттеглено, тъй като е преценено, че не е подходящо вносител да бъде частен собственик, и поради тази причина, е променен статута му в обществена организация, в която всеки може да участва. По така зададените обстоятелства, тя да бъде публично финансирана директно от Европа.
 

В отправените заявки до Община Варна и в предвидените проектни предложения, не се допуска строителство, пишат от сдружението. според тях, очевидно е че насочените обществени внушения имат за цел да предотвратят обществения проект за Еко парк и да прекарат тихомълком строителство в района.

Коментари

Новини Варна