IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:32 | 15 юли 2020
Обновен: 13:06 | 18 април 2024

Радев наклепа прокуратурата пред чужденците

Прозрачността и отчетността следва да са неотменими принципи на управлението, заяви държавният глава пред посланиците на страните от ЕС и Швейцария

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев събра днес посланиците на страните от Европейския съюз и този на Швейцария, а пред тях за пореден път отправи критики към българската прокуратура и съдебната ни система. Президентът се самопровъзгласи за говорител на участващите в протестите срещу управлението, предаде "Стандарт".

 

Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността, заяви Радев, цитиран от БНТ.

 

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, подчерта президентът.

 

Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, каза президентът.

 

Държавният глава подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

 

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

 

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

 

Държавният глава изрази амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност.

 

Румен Радев отново открои необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

 

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива „Три морета“ за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев.

 

Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

Коментари

Новини Варна