IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
09:40 | 29 юли 2020
Обновен: 06:56 | 19 април 2024

Болата, Русалка, Тюленово… Към дивата красота на Северното Черноморие

Вдъхновени от красотата на българската природа, си поставяме за цел да преоткрием специалните места на България

По материала работи: Слав Велев
Болата, Русалка, Тюленово… Към дивата красота на Северното Черноморие

Въпреки че Северното Черноморие често се отъждествява главно с морската столица Варна, в региона има забележителни и не толкова познати места, които несъмнено си заслужават да бъдат посетени, особено през летния сезон, пише "24 часа".
 

Многобройните красиви плажове на Североизточна България, между които плаж Болата, плаж Русалка и Тюленово, впечатляват със своята дива природа, чисти плажни ивици и природни феномени. Макар и само на 4 км от международния път, Крапец е останал далеч от туристическия поток и атмосферата тук е доста различна. Районът на Крапец е екологично чист, а морският климат и лекият ветрец освежават през горещите летни вечери.


Уникална за цялото ни Черноморско крайбрежие е дългата над 6 км плажна ивица между Крапец и Дуранкулак. Тук се намират едни от малкото девствени дюни на Черно море, като дори и през летните месеци тези природни забележителности остават незасегнати от тълпите туристи.


Шабленската тузла е плитко, но обширно солено езеро, разположено точно до морето на 6 км североизточно от Шабла. Отделено е от морето посредством широка около 150 метра пясъчна коса. Дъното на езерото е покрито с кал, която хората използват за калолечение.

 

Шабленската тузла е интересен обект за любителите на птици, тъй като заедно с намиращите се в района Езерецко и Дуранкулашко езера, е място за почивка на птиците по време на прелета им по миграционния път Виа Понтика.


Друга интересна туристическа дестинация в близост до Варна е Побитите камъни на около 20 км западно от града. Това е една от най-тайнствените забележителности на страната ни, представляваща варовикови образувания на около 50 млн. години, за чиито произход има различни хипотези. Една от тях е, че формата им е свързана с коралови организми от времена, когато морското равнище е било доста по-високо. В района на Побитите камъни има много кактуси, планински рози и други интересни растителни видове. Любопитен факт е, че това представлява една от двете естествени пустини в Европа, като другата се намира в Испания.

 

Вдъхновени от красотата на българската природа, през тази година си поставяме за цел да преоткрием онези специални места, които винаги остават на заден план или за които винаги си казваме, че точно сега нямаме време. Защото България е безумно красива, а всичко от което имаме нужда, за да си го припомним, е да се измъкнем от забързаното ежедневие, да се качим зад волана, да напълним резервоара и да изберем дестинация.


 

 

Коментари

Новини Варна