IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:23 | 4 август 2020
Обновен: 02:48 | 16 април 2024

И на "Карадере" пълно с палмово масло

След Иракли топчета мазнина изплуваха и по плажовете на юг от Иракли - Арапя, Корал и по целия Централен плаж на Ахтопол

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Фейсбук; "Да спасим Карадере"; Юлияна Георгиева

Топчетата палмова мазнина обсипаха и плажа на "Карадере" край Бяла. Снимки и видео бяха разпространени във фейсбук групата "Да спасим Карадере".

 

Сигнал за замърсяването е проверен на 1 август от Басейнова дирекция "Черноморски район" и е входиран днес. Изпратен е по компетентност към Регионалната здравна инспекция във Варна и "Морска администрация" за предприемане на спешни мерки, съответно изследване на морската вода и локализиране на замърсяването, уточниха от Басейнова дирекция.

 

В коментарите във фейсбук групата "Да спасим Карадере" хората пишат и за семейства с деца, всички те са със стомашни проблеми след контакт с тези плаващи бели топчета.

 

От Община Бяла съобщиха, че местността е труднодостъпна и ще търсят начин за почистване и извозване на белите топчета палмово масло, притесняващи почиващите в района.

  

Топчета с палмово масло бяха регистрирани за първи път на 29 юли на плаж "Иракли". Тогава бе извършена проверка от служители на Басейнова дирекция "Черноморски район", ИА "Морска администрация", Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и представители на Община Несебър.

 

Стана ясно, че замърсяването е от палмово масло, изхвърлено в морето при миенето на транзитно преминаващ кораб, превозващ продукта. Това е разрешено от международните регулации при спазване на строго определени изисквания за отдалеченост от брега - извън 12-милната зона, както е било в случая, по тази причина няма основание за налагане на санкция дори при намиране на кораба замърсител. От "Морска администрация" уточниха, че подобен товар не се разтоварва в течно състояние в българските пристанища.

 

След Иракли топчета палмово масло изплуваха и по плажовете на юг от Иракли - Арапя, Корал и по целия Централен плаж на Ахтопол.

Коментари

Новини Варна