IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:20 | 4 август 2020
Обновен: 13:23 | 15 март 2024

Наказват ВиК-Варна, взели повече вода от язовир "Камчия"

Предвид ниския обем във водоема в момента заявките на дружествата в двата най-големи морски града са били редуцирани

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Черно море АРХИВ

Административно-наказателна мярка ще бъде наложена на ВиК-Варна ООД, заради използване на повече вода от разрешеното от язовир "Камчия", предаде Морето.net.
 
 
При осъществената от Басейновите дирекции контролна дейност по отношение изпълнението на режимния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири за месец юни е установено надвишаване на разрешения лимит на водовземане от язовир "Камчия" от "ВиК- Варна" ООД за питейно-битово водоснабдяване на област Варна. На дружеството ще бъде наложена административно-наказателна мярка за извършено нарушение на чл. 53, ал. 4, т. 3 от Закона за водите.
 
 
Предвид ниския обем в язовир "Камчия" в момента, а именно 41,5% наличен полезен обем, заявките на „ВиК ООД“ и Варна „ВиК ООД“ Бургас са редуцирани.
 
 
„ВиК ООД“ Варна и „ВиК ООД“ Бургас са уведомени, че в случай, че продължи тенденцията за реализиране на приток характерен за много суха година, МОСВ ще предприеме допълнителни действия за редуциране на разрешените лимити и поетапно преминаване към алтернативни водоизточници,съобразно възможностите на ВиК операторите.
 
 
След приключване на летния сезони и при продължаваща тенденция за намаляващ приток, разрешените количества ще бъдат допълнително ограничени.
 
 
От информационния бюлетин на министерството на околната страна и водите става ясно, че се иска компетентните институции да предприемат действия в дългосрочен план за използване на язовир „Георги Трайков“ за питейно-битово водоснабдяване на град Варна.

Коментари

Новини Варна