IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
10:19 | 4 август 2020
Обновен: 00:54 | 29 март 2024

Пак не пуснаха обвиняемия за убийството на DJ Tеди

Това е поредното искане на Константин за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека

По материала работи: Слав Велев
Тодор Тодоров - Dj Teddy

За пореден път съдът отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на обвинения като физически извършител на убийството на диджей Теди, съобщават от пресслужбата на правораздавателния орган.

 

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на 50-годишния Константин Б., обвинен като физически извършител на убийството на варненския диджей Теди.

 

За тежкото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и 47-годишният Григор К, който е сочен за поръчител на убийството. Наказанието предвидено в НК за деянието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

 

На 26 февруари 2015 г. 46-годишният варненски диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си на варненския булевард „8-ми Приморски полк“ в късните часове на нощта с няколко прободни рани. Над 4 години убийството беше неразкрито, като през лятото на 2019 г. бяха повдигнати обвинения на Константин Б. и Григор К.

 

Константин Б. се намира в следствения арест от 17.07.2019 г., като многократно е внасял искания в съда за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

 

Този път адвокатът на 50-годишния обвиняем мотивира искането на промяна на мярката с обстоятелството, че не са налице доказателства относно авторството на деянието, както и такива сочещи опасност от укриване или извършване на престъпление. По искане на защитата на Константин Б. са били разпитани нови свидетели, които потвърдили, че по време на престъплението, той се намирал в София. Като основание за исканата промяна на мярката за неотклонение беше посочен и продължителния срок от една година, през който обвиняемият се намира в ареста.

 

Според прокуратурата, въпросните свидетелски показания вече са известни на съда. Те не представлявали нови доказателства, които да обосновават разглеждане и изменение на определената мярка за неотклонение на обвиняемото лице, по която многократно са се произнасяли първоинстанционния и въззивния съд.

 

След като се запозна с материалите по делото, съдът намери, че следва отново изцяло и в пълнота да прецени всички кумулативни предпоставки в закона за определяне и изменение на вече взетата мярка за неотклонение.

 

На първо място Варненският окръжен съд прецени дали е налице първата законова кумулативна предпоставка за определяне на каквато и да била мярка за неотклонение, а именно предположение относно авторството на деянието. Съдебният състав уточни, че не случайно законът използва думата предположение, тъй като авторство на деяние се установява единствено с постановяване на краен съдебен акт в съдебното производство, какъвто е присъдата. От представените множество свидетелски показания, съдът намери, че първата законова предпоставка е налична.

 

Според съда, за престъплението в което е обвинен Константин Б. е предвидено наказание „лишаване от свобода“ с минимум 10 години, поради което са налични и другите две изискуеми предпоставки - опасност от укриване или извършване на престъпление. Съдебният състав, счете че продължителността на срока на задържане винаги представлява ново обстоятелство при разглеждането на едно искане за изменение на мярката за неотклонение. В конкретния случай, обаче не може да се приеме, че срокът на задържане е извън разумните граници. Видно от представените материали по делото се е работело през цялото време.

 

Поради тези съображения, Варненският окръжен съд остави без уважение искането на обвиняемия за изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека.

 

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде гледано на 11 август 2020 година.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна