IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
08:45 | 5 август 2020
Обновен: 21:09 | 8 март 2024

Извънредна сбирка на ГЕРБ: На нея Борисов казва докога ще е премиер!

Геберите пристигат посред протестите в столицата по строг график с коли, а не с автобуси

По материала работи: Слав Велев
Извънредна сбирка на ГЕРБ: На нея Борисов казва докога ще е премиер!

На фона на протестите и блокадите из страната Бойко Борисов стяга ГЕРБ. Премиерът и лидер на партията събира близо 5000 гербери от страната на извънредно национално събрание, пише "24 часа".


Днес по обяд в “София Тех парк” лидерът трябва да зададе посоката пред ГЕРБ в условията на коронакризата и политическото напрежение пред кметове, областни управители и местните партийни ръководства от всички 265 общини, членовете на парламентарната група на партията и евродепутатите ѝ.
 

Борисов планира да изнесе пред членовете на партията си програмна реч, в която да обясни как вижда бъдещето си като министър-председател, но и като лидер на ГЕРБ.

 

Според информация на “24 часа” той възнамерявал да опише пред съпартийците си положителните и отрицателните ефекти както за страната, така и за ГЕРБ при два сценария - довършване на мандата или оставка на правителството и предсрочни избори.
 

Борисов и ГЕРБ не се страхуват от служебно правителство на Румен Радев, нито от предсрочни избори, трябва да бъде едно от посланията в програмната реч на министърпредседателя.

 

Той обаче планирал и да им припомни, че тогава България е била стабилна, без задаващи се финансови и икономически трусове, докато в момента се очаква тежка криза заради епидемията от COVID-19.


Реваншизъм, предизвикан от едно служебно правителство, допълнително можел да провали насочването на 1,7 млрд. евро за над 100 000 земеделски стопани.


Очаква се Борисов да обясни на активистите на ГЕРБ, че партията е в състояние да спечели предсрочни избори, като цитира пресни социалогически проучвания, които я посочват като победител. Срещу това обаче щял да опише и последствията от предсрочен вот в условията на криза и защо не бива да се стига до такъв въпреки позитивите за партията.

 

България се нуждае от работещо Народно събрание, за да могат през октомври да бъдат приети промените в данъчните закони за 2021 г., трябва да обясни Борисов на съпартийците си. Парламентът бил нужен и за да се приеме актуализация на бюджета за тази година, за да могат да се изпълнят извънредните социални и икономически мерки срещу коронавируса.

 

В словото си премиерът трябва да обяви и нови 11 вида подпомагане за семейства, възрастни хора и деца, което правителството ще предложи като антикризисна мярка.


Борисов планира да опровергае и обвиненията за връзки с ДПС и главния прокурор Иван Гешев. Освен това възнамерявал да даде отговор и на обвиненията на президента Румен Радев, че в ГЕРБ са мутри. Той искал и да обясни защо не е диктатор и авторитарен лидер, каквито обвинения му отправят политическите противници.
 

Да се обърне директно към протестиращите с речта си, била друга от идеите на министърпредседателя. Той щял да посочи, че през 10-те си години като премиер винаги е чувал исканията на всеки протест и винаги е разговарял пряко с хората, дошли да скандират пред Министерския съвет в София.
 

Едва вечерта във вторник медиите получиха покана за мероприятието, а самите висши партийци били уведомени за събитието преди 2 дни. Те също се оказаха незапознати с дневния ред. А в неофициален разговор споделиха, че очакват премиерът да държи реч за протестите и бъдещите действия на управляващите.

 

Пристигането в София е строго организирано по график, но само с автомобили, а не с автобуси. Не е ясно дали тази предпазливост се дължи само на мерки заради коронавируса, или има и опасения от ескалация на напрежението между гербери и протестиращи, както стана на 10 юли пред Министерския съвет. Тогава ГЕРБ докара с автобуси контрапротестиращи, на връщане те бяха обградени.
 

Първите присъстващи на конференцията на ГЕРБ ще са на място още в 9 ч, а събитието започва в 12 часа.
 

За стягане на партията Борисов заговори преди седмица на брифинг за последните рокади в кабинета. “Аз съм казал много добре, след мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепвам структурите, защото всички я ръфат отстрани”, обяви премиерът. С което потвърди досегашни свои анонси, че няма да заема повече поста министър-председател независимо от резултатите на следващите избори.


Със задачата да стегне партията в последните седмици се зае административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Той активно обикаля страната и се срещна с кметове и областните ръководства на партията в Благоевград, Гоце Делчев, Враца, Пазарджик и Панагюрище - задача, която преди се изпълняваше от Цветан Цветанов.
 

Бившият втори в премиерската партия се готви през септември да учреди своя формация. Бивши активисти в ГЕРБ от Видин и Плевен дават сигнал, че ще го последват.


Последната голяма партийна сбирка на ГЕРБ беше в Стара Загора в края на май, когато Борисов, Томислав Дончев и Владислав Горанов говориха пред 300 души. Тогава районната здравна инспекция глоби партията заради нарушаване на коронамерките, същото сполетя и БСП за пленум, след който с COVID се оказаха Янаки Стоилов и още 3-ма социалисти.

Коментари

Новини Варна