IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:21 | 9 август 2020
Обновен: 22:03 | 24 април 2024

Купуваме "втора ръка" подводници за ВМС

България води преговори с Норвегия и Италия за сделката

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Община Варна

До октомври вероятно ще бъде подписан договорът с немската фирма, спечелила конкурса за изграждане на два многоцелеви патрулни кораби за ВМС, в момента се водят преговори с Норвегия и Италия за купуване на две подводници "втора ръка", за да се възстанови подводни яни флот. 

 

Преди да се стигне до подписването на договор за строежа на двата нови модулни патрулни кораба за ВМС трябва да приключим преговорите, коментира още той. Министърът изрази надежда, че следващите няколко месеца, най-късно до октомври, той ще бъде подписан. И двата кораба ще се строят във Варна, Каракачанов припомни, че нашето условие е било минимум единият от тях да се строи в България. Според него, при строежа у нас страната ни ще ползва "бонус", тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика.

 

Ремонтите на корабите също са в движение, а забавянето е заради процедурите, каза още министърът. По думите му през последните три години са дадени много повече пари за ремонти и поддръжка на съдовете в морския флот, отколкото през последните 30 години, предаде БТА.

 

Това съобщи във Варна вицепремиерът и министър на отблраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържествата, посветени на 141-годишнината от създаването на военнния ни флот  на Морската гара във Варна.

Коментари

Новини Варна