IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
09:53 | 9 август 2020
Обновен: 22:00 | 22 април 2024

Протест затвори пътя Варна-Добрич

Движението е блокирано на разклона за село Любен Каравелово

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук; "Виждам те КАТ-Варна"

Пътят Варна - Добрич е затворен от протест, научи Агенция "Черно море". Движението е спряно на разклона на село Любен Каравелово.

 

Граждани от района са блокирали пътя заради протест, предизвикан от безводиието в района.

 

Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Ограничението на потреблението влезе в сила от понеделник, 10 август.

 

Сред причините са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, увеличеното потребление, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина, обясни инж.Димитър Денев от ВиК-Варна, отговарящ за район Аксаково.

 

Засегнати са най-малко 2 300 човека

 

Със заповедта са въведени ограничения за потреблението на вода – тя е само за питейно-битови нужди и е забранено ползването й за градинско напояване, миене на автомобили и т.н.

 

Загубите на вода от водоизточника до потребителя са почти 50 %

 

В Доброглед отдавна не е имало режим на водата, защото преди 10-т години изградихме допълнителен водоем за акумулиране на водни количества, съобщи заместник-кметът на Аксаково.

 

За село Зорница има миналата година е подписан договор за изготвяне на проекти и подмяна на довеждащите водопроводи, към днешна дата проектите са готови и е издадено разрешение за строеж, който ще започне най-вероятно през септември.

 

За Любен Каравелово, което е най-голямото от трите села и е с над 1 700 жители, през последните две години е бил подменен изцяло довеждащия водопровод от каптажите до водоема на селото, който е с дължина 2 км.

 

 

Протестът ще се повтори в 17 часа в петък, категорични са организаторите.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна