Радев иска инвестиции в образованието за малките населени места
Президентът уважи откриването на учебната година в най-малката община в България – Трекляно
Публикувана: 15 Sep 2020 | 15:05

Румен Радев бе на откриването на учебната година в най-малката община в България – Трекляно.

 

По думите му мястото не е случайно – всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище, но с течение на годините е останало само едно, това в Трекляно. В него учат 30 деца в смесени паралелки.

 

„Когато едно училище се закрие – въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование“, коментира държавният глава, цитиран от "Стандарт".

 

Според Румен Радев устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

 

„Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора“, коментира Радев.

 

Той изтъкна, че за последно Богдан Филов е посещавал училището в Трекляно. Радев заяви, че трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

 

В празничния 15 септември президентът отказа да коментира политически теми.

 

 

Коментари ( 0 )